9
Nov

BLF : subscribe & notify dialog event (rfc 4235)

Busy Lamp Fields is de techniek om vanaf een IP-telefoontoestel de toestand van een bepaalde SIP-account te monitoren aan de hand van lichtjes die groen, rood of rood flikkerend oplichten.

In RFC 4235 wordt deze functionaliteit van het SIP protocol beschreven. In deze post wil ik een begrijpbaar overzicht maken van wat in RFC 4235 wordt beschreven.

Dit is een technische benadering van hoe SIP subscribe en notify pakketten vloeien tussen de OpenSource PBX Asterisk en een Grandstream GXP 2010 IP-phone.

 

Lees meer »


free b2evolution skin
13
Okt

Busy Lamp Fields in Asterisk 1.6.2

Busy Lamp Fields is de techniek om vanop een IP-telefoontoestel de toestand van een bepaalde SIP-account te monitoren. De meeste IP-telefoontoestellen hebben meerdere lampjes die als sneltoets kunnen dienen, maar deze kunnen tevens geconfigureerd woden als BLF.

In deze tutorial toon ik de configuratie van Asterisk om BLF-functionaliteit te verkrijgen.

 

Lees meer »


free b2evolution skin
8
Okt

Meerdere records ophalen uit MySQL-DB in dialplan

Bij het queriën van een MySQL-databank heb je niet altijd slechts 1 resultaat.

In PhP kun je gebruiken maken van het while()-statement om over de resutaten te itereren. In deze post toon ik je hoe je ook in je Asterisk dialplan kunt itereren over meerdere resultaten van je MySQL-query.

 

Lees meer »


free b2evolution skin
4
Okt

Asterisk sound files converteren met sox

Asterisk ondersteunt verschillende formaten voor de geluidsbestanden. Naast het algemene .wav-formaat ondersteunt het ook verschillende codec-types zoals alaw, g726, g729, gsm en meer.

Wanneer processor-belasting een heikel punt is, dan moet conversie van het ene formaat naar het andere formaat en translatie van de ene codec naar de andere vermeden worden.

Sox is een handig commando om geluidsbestanden te converteren.

Lees meer »


free b2evolution skin
30
Sep

Asterisk & MySQL, deel 3 : dialplan

Wanneer we Asterisk connecteren met een backend zoals een MySQL-databank, dan gaat er een wereld van toepassingen en implementaties open.

In dit 3e deel van Asterisk & MySQL toon ik hoe we Asterisk configureren via de mysql-config bestanden in /etc/asterisk om dan MySQL te kunnen gebruiken in het dialplan.

 

Lees meer »


free b2evolution skin